Waarom complimenten?


Wanneer heb jij voor het laatst een compliment gekregen? Of gegeven? Kun je je nog herinneren hoe dat voelt?

Vaak hebben we de neiging om te kijken naar wat de ander verkeerd doet, maar wie zoekt naar redenen om iemand een compliment te geven, ontwikkelt juist voelsprieten voor de positieve dingen die zich heen. En geloof het maar; er zijn altijd redenen om een ander te complimenteren.

Van complimenten of een bemoedigend woord gaat een enorme positieve kracht uit, zowel voor de gever als de ontvanger. Worstelende beginners interpreteren positieve feedback als een signaal dat ze op de goede weg zijn. Een compliment op het juiste moment kan ervoor zorgen dat iemand doorzet, in plaats van de handdoek in de ring te gooien.

Ook niet onbelangrijk: complimenten kunnen onderlinge verhoudingen ontdooien. Er is immers een beetje nederigheid voor nodig om de ander een compliment te geven. Je geeft er de boodschap mee af dat je bewondering hebt voor die bepaalde kwaliteit van de ontvanger.

Mensen omringen zich graag met anderen bij wie ze zich prettig voelen. Voor je gevoel van eigenwaarde is dan ook niets beter dan een welgemeend compliment. Vaak zijn mensen blij verrast, omdat complimenten geven zo weinig gebeurt.